Warmteterugwinning uit ventilatie

Bij warmteterugwinning uit ventilatielucht (WTW ventilatie) zorgt een warmtewisselaar voor het onttrekken van warmte uit afvoerlucht. Deze warmte wordt gebruikt om lucht op te warmen die van buiten naar binnen gaat. Het complete systeem heet ook wel ‘balansventilatie met wtw-unit’ (warmteterugwin-unit of wtw-ventilatie). Bij balansventilatie gaat evenveel lucht naar binnen als naar buiten. Met balansventilatie kunt u onbeperkt ventileren zonder veel energieverlies.

 

Balansventilatie komt voor in twee soorten: centrale en lokale balansventilatie

• Centrale balansventilatie: er is één ventilatie-unit die de aanvoer en afvoer van lucht in het hele huis regelt, via ventielen en kanalen. Is vooral geschikt voor nieuwbouw.
• Lokale balansventilatie: lucht wordt actief aan- en afgevoerd per kamer; daarom heet het ook wel decentrale balansventilatie. In een vertrek met lokale balansventilatie zit een ventilatie-eenheid in de gevel, voor de aanvoer en afvoer van lucht. Doordat aangevoerde lucht wordt opgewarmd met een warmtewisselaar (wtw-unit) of verwarmingsradiator, worden tochtklachten minder. Is geschikt voor bestaande bouw.

 

Voorwaarden goede ventilatie

• Minimaal 1,5 cm ruimte tussen binnendeuren en drempels, of ventilatieroosters in de binnendeuren of binnenmuren voor goede luchtdoorstroming.
• Een goed aangelegd ventilatiesysteem heeft een ‘bypass’: die voorkomt in de zomer dat aangevoerde lucht wordt opgewarmd via wtw. Achteraf laten aanleggen is vrij duur.
• Juist gebruik en goed onderhoud voorkomt gezondheidsklachten.